FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read
» Video Reviews

» Linux Archive

Linux-archive is a website aiming to archive linux email lists and to make them easily accessible for linux users/developers.


» Sponsor

» Partners

» Sponsor

Go Back   Linux Archive > Ubuntu > Ubuntu User

 
 
LinkBack Thread Tools
 
Old 02-12-2008, 08:49 AM
"Phyo W. Soe"
 
Default Ubuntu LAN installation

Hi all,

I am trying to install Ubuntu 7.10 on multiple machines at the same time
using PXE. On server computer, I set up the TFTP and DHCP servers. I
mounted the Ubuntu 7.10 alternate CD image on /var/lib/tftp/ubuntuimage
and created a sym link to that folder in /var/www. For PXE's default
config file, I used the one on alternate CD under netboot folder and I
only changed it to include a preseed file:

LABEL install
kernel ubuntu-installer/i386/linux
append vga=normal
initrd=/ubuntuimage/install/netboot/ubuntu-installer/i386/initrd.gz
preseed/url=http://192.168.0.1/ubuseed.cfg --

In ubuseed.cfg file I have:

d-i mirror/country string enter information manually
d-i mirror/http/hostname string 192.168.0.1
d-i mirror/http/directory string /ubuntuimage

d-i apt-setup/security_host string

So that the client machines will get the install contents from the
server and not the Internet and also skip downloading security updates.

When I installed, everything was fine. But when I booted the client
machines up, they don't display any splash screen. They only display the
terminal. I logged in and typed startx. It says startx is not installed
and suggested to install xinit so I did. After that when I startx again,
the message says - cannot stat /etc/X11/X (no such file or directory)
Aborting. I saw some posts on the web that suggest changing the
runlevel. I found it is running at level 2 and changed it to 5 but it
made no difference. (I couldn't find the config file for X but I doubt
if changing things there will make any difference)

When I installed Ubuntu on one of the client machines using the
alternate CD, it worked fine. Clearly, network installation is skipping
some steps that CDRom installation does. I also tried to turn the
followings on/off in preseed file:

xserver-xorg xserver-xorg/config/device/driver select vesa
xserver-xorg xserver-xorg/autodetect_monitor boolean true
xserver-xorg xserver-xorg/config/monitor/selection-method select medium
xserver-xorg xserver-xorg/config/monitor/mode-list select 1024x768 @ 60 Hz

but no luck. Can someone please help me? I need to install on 20
machines and CD Rom install simply takes too much time.

Thanks a lot.

Phyo

--
ubuntu-users mailing list
ubuntu-users@lists.ubuntu.com
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
 
Old 02-12-2008, 11:27 AM
Lea Gris
 
Default Ubuntu LAN installation

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Phyo W. Soe a écrit :
> Hi all,
>
> I am trying to install Ubuntu 7.10 on multiple machines at the same time
> using PXE. On server computer, I set up the TFTP and DHCP servers. I
> mounted the Ubuntu 7.10 alternate CD image on /var/lib/tftp/ubuntuimage
> and created a sym link to that folder in /var/www. For PXE's default
> config file, I used the one on alternate CD under netboot folder and I
> only changed it to include a preseed file:
>
> LABEL install
> kernel ubuntu-installer/i386/linux
> append vga=normal
> initrd=/ubuntuimage/install/netboot/ubuntu-installer/i386/initrd.gz
> preseed/url=http://192.168.0.1/ubuseed.cfg --
>
> In ubuseed.cfg file I have:
>
> d-i mirror/country string enter information manually
> d-i mirror/http/hostname string 192.168.0.1
> d-i mirror/http/directory string /ubuntuimage
>
> d-i apt-setup/security_host string
>
> So that the client machines will get the install contents from the
> server and not the Internet and also skip downloading security updates.
>
> When I installed, everything was fine. But when I booted the client
> machines up, they don't display any splash screen. They only display the
> terminal. I logged in and typed startx. It says startx is not installed
> and suggested to install xinit so I did. After that when I startx again,
> the message says - cannot stat /etc/X11/X (no such file or directory)
> Aborting. I saw some posts on the web that suggest changing the
> runlevel. I found it is running at level 2 and changed it to 5 but it
> made no difference. (I couldn't find the config file for X but I doubt
> if changing things there will make any difference)
>
> When I installed Ubuntu on one of the client machines using the
> alternate CD, it worked fine. Clearly, network installation is skipping
> some steps that CDRom installation does. I also tried to turn the
> followings on/off in preseed file:
>
> xserver-xorg xserver-xorg/config/device/driver select vesa
> xserver-xorg xserver-xorg/autodetect_monitor boolean true
> xserver-xorg xserver-xorg/config/monitor/selection-method select medium
> xserver-xorg xserver-xorg/config/monitor/mode-list select 1024x768 @ 60 Hz
>
> but no luck. Can someone please help me? I need to install on 20
> machines and CD Rom install simply takes too much time.

You could have a try with :
systeminstaller
+ systemimager-server
+ systemimager-server-flamethrowerd

Create one image of a fully installed workstation and store it on the
server using systeminstaller
The installation process runs only once to create the image.


Install systemimager-server with flamethrowerd (it send the image using
multicast network packets (on packet for all clients so network
bandwidth is full and not divided by client nomber).


Next time there are updates, update the image on server, then
flarmethrow it and voila each 20 clients updated.

- --
Léa Gris - http://www.noiraude.net/
() Campagne du ruban texte brut contre les courriels en HTML,
/ contre les pièces jointes dans un format propriétaire.
Contre les DRMs appelez le : 09f911029d74e35bd84156c5635688c0
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)

iD8DBQFHsZDEiNTO/wgn58kRArYJAKDsPaKTGHpGxuNBDTT5UYdyyx759wCfQdpf
e5H8ny921Fz7MmwlqVB0uJQ=
=/aSD
-----END PGP SIGNATURE-----


--
ubuntu-users mailing list
ubuntu-users@lists.ubuntu.com
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
 

Thread Tools




All times are GMT. The time now is 04:36 AM.

VBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2007, Crawlability, Inc.
Copyright ©2007 - 2008, www.linux-archive.org