FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read
» Video Reviews

» Linux Archive

Linux-archive is a website aiming to archive linux email lists and to make them easily accessible for linux users/developers.


» Sponsor

» Partners

» Sponsor


 
 
LinkBack Thread Tools
 
Old 06-28-2010, 07:26 PM
 
Default slow x

hi all!

My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
web browser with a page with pictures and text.
If I maximize it, the drawing of the page and
the widgets doesn't happen instantly, but it
takes a moment.
I tried ubuntu livecd, and this test was much
faster, I didn't recognize any problem.
dri is working, I tried playing openarena, so
I think my x is configured correctly, maybe it's
some kind of kernel or USE flag problem.
Any of you experienced similap problem?

Where should I put emerge --info output? Here or
pastebin?

I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.

Thanks for reading...
bendeguz
 
Old 06-28-2010, 07:33 PM
Alex Schuster
 
Default slow x

mailinglists00@gmail.com writes:

> My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
> web browser with a page with pictures and text.
> If I maximize it, the drawing of the page and
> the widgets doesn't happen instantly, but it
> takes a moment.
> I tried ubuntu livecd, and this test was much
> faster, I didn't recognize any problem.
> dri is working, I tried playing openarena, so
> I think my x is configured correctly, maybe it's
> some kind of kernel or USE flag problem.
> Any of you experienced similap problem?
>
> Where should I put emerge --info output? Here or
> pastebin?

I'd prefer it here, but I doubt USE flags matter much.

> I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
> and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.

Which drivers do you use, ati-drivers / fglrx or xf86-video-ati / radeon?
Is the 3D performance okay?

Daniel Troeder just wrote in the 'ATI RV710/730' thread:

ATI: 3D is very good - a must for gaming, 2D is SLOW! (thou they did
something about that with 10.6 - experience differs for users - its
said that window management is fast now, but video still has tearing
effect [also my exp.])
Latest driver (10.6) work with xorg-server-1.7.x only and kernel module
has problems with >=2.6.34 (exp. differ).

Xorg: 3D is basic and very slow but works (the newer the driver/server
the better, development is VERY fast), 2D is a dream (very fast, no
tearing with video)!
Driver is released with Xorg - so work always with newest Xorg, kernel
module is in-kernel - work always with newest kernel Driver supports
both KMS and user space MS.

I only use the ati-drivers, and 2D does not seem slow to me, but I cannot
compare with the radeon driver, because the dammn thing never worked for
me.

Wonko
 
Old 06-28-2010, 07:38 PM
Dale
 
Default slow x

mailinglists00@gmail.com wrote:

hi all!

My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
web browser with a page with pictures and text.
If I maximize it, the drawing of the page and
the widgets doesn't happen instantly, but it
takes a moment.
I tried ubuntu livecd, and this test was much
faster, I didn't recognize any problem.
dri is working, I tried playing openarena, so
I think my x is configured correctly, maybe it's
some kind of kernel or USE flag problem.
Any of you experienced similap problem?

Where should I put emerge --info output? Here or
pastebin?

I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.

Thanks for reading...
bendeguz



You can paste emerge --info here. You can snip parts that are not
relevant if needed. I usually remove mirrors and such. Also post the
version of drivers and such as well. Using emerge -pv <package names>
is the best way. Then just give everybody time to give it a look and
see if they see anything wrong or something you can try.


Dale

:-) :-)
 
Old 06-28-2010, 08:34 PM
 
Default slow x

On Mon, Jun 28, 2010 at 02:38:22PM -0500, Dale wrote:
> mailinglists00@gmail.com wrote:
> > hi all!
> >
> > My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
> > web browser with a page with pictures and text.
> > If I maximize it, the drawing of the page and
> > the widgets doesn't happen instantly, but it
> > takes a moment.
> > I tried ubuntu livecd, and this test was much
> > faster, I didn't recognize any problem.
> > dri is working, I tried playing openarena, so
> > I think my x is configured correctly, maybe it's
> > some kind of kernel or USE flag problem.
> > Any of you experienced similap problem?
> >
> > Where should I put emerge --info output? Here or
> > pastebin?
> >
> > I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
> > and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.
> >
> > Thanks for reading...
> > bendeguz
> >
>
> You can paste emerge --info here. You can snip parts that are not
> relevant if needed. I usually remove mirrors and such. Also post the
> version of drivers and such as well. Using emerge -pv <package names>
> is the best way. Then just give everybody time to give it a look and
> see if they see anything wrong or something you can try.
>
> Dale
>
> :-) :-)
>

Thank you, so here it goes...

@Alex: yes, 3D performance is okay.
I know glxgears is not a benchmark, but it
shows the same result on ubuntu livecd as on gentoo.
I think there is a newer card with similar name, radeon
7500, but this is the old one, ~7 years old, so I
can only use the open source "radeon" driver.

@Dale and everybody:

eix xf86-video-ati
[u] x11-drivers/xf86-video-ati
Available versions: 6.12.1-r1{tbz2} 6.12.5{tbz2} 6.12.6 (~)6.12.7 (~)6.13.0{tbz2} {debug}
Installed versions: 6.12.1-r1{tbz2}(07:33:06 PM 06/19/2010)(-debug)

[D] x11-base/xorg-server
Available versions: [m]1.6.5-r1{tbz2} [m]1.7.6{tbz2} [m](~)1.7.7 [m](~)1.8.0
[m](~)1.8.1.901{tbz2} [m](~)1.8.1.902 {debug dmx doc hal ipv6 kdrive minimal nptl sdl
static-libs tslib +udev xorg}
Installed versions: 1.6.5-r1{tbz2}(05:10:15 PM 06/26/2010)(hal nptl xorg -debug -dmx -ipv6
-kdrive -minimal -sdl -tslib)

X server 1.7.x and 1.8.x are much worse than this one, so I don't want to upgrade it.

[u] media-libs/mesa
Available versions: 7.5.2{tbz2} 7.7.1 (~)7.8.2 {debug +gallium kernel_FreeBSD motif
(+)nptl pic selinux video_cards_intel video_cards_mach64 video_cards_mga video_cards_none
video_cards_nouveau video_cards_r128 video_cards_radeon video_cards_radeonhd video_cards_s3virge
video_cards_savage video_cards_sis video_cards_sunffb video_cards_svga video_cards_tdfx
video_cards_trident video_cards_via (+)xcb}
Installed versions: 7.5.2{tbz2}(04:58:17 PM 06/26/2010)(nptl pic video_cards_radeon xcb
-debug -kernel_FreeBSD -motif -video_cards_intel -video_cards_mach64 -video_cards_mga
-video_cards_none -video_cards_r128 -video_cards_radeonhd -video_cards_s3virge
-video_cards_savage -video_cards_sis -video_cards_sunffb -video_cards_tdfx -video_cards_trident
-video_cards_via)

[i] x11-wm/fluxbox
Available versions: 1.0.0 1.0.0-r2 (~)1.1.0.1 1.1.1-r1{tbz2} (~)1.1.1-r2{tbz2} **9999
{disableslit disabletoolbar gnome (+)imlib kde -newmousefocus nls +slit +toolbar (+)truetype
vim-syntax xinerama}
Installed versions: 1.1.1-r2{tbz2}(04:35:58 PM 06/26/2010)(imlib nls slit toolbar truetype
-gnome -newmousefocus -vim-syntax -xinerama)


I don't know if it is relewant, but maybe it is:

[i] x11-libs/cairo
Available versions: 1.8.8!t (~)1.8.8-r1!t{tbz2} (~)1.8.10!t{tbz2} {X aqua cleartype debug
directfb doc glitz lcdfilter opengl +svg xcb}
Installed versions: 1.8.10!t{tbz2}(06:07:36 PM 06/19/2010)(X opengl svg xcb -aqua
-cleartype -debug -directfb -doc -glitz -lcdfilter)

[i] x11-libs/pango
Available versions: 1.24.5-r1 1.26.2{tbz2} (~)1.28.1{tbz2} {X debug doc +introspection
test}
Installed versions: 1.28.1{tbz2}(11:44:14 AM 06/17/2010)(X -debug -doc -test)

[i] x11-libs/gtk+
Available versions:
(1) 1.2.10-r12
(2) 2.16.6 2.18.6 (~)2.18.7 2.18.9{tbz2} (~)2.20.1-r1{tbz2}
{aqua cups debug doc +introspection jpeg jpeg2k linguas_az linguas_ca linguas_cs
linguas_da linguas_de linguas_el linguas_es linguas_et linguas_eu linguas_fi linguas_fr
linguas_ga linguas_gl linguas_hr linguas_hu linguas_it linguas_ja linguas_ko linguas_lt
linguas_nl linguas_nn linguas_no linguas_pl linguas_pt linguas_pt_BR linguas_ro linguas_ru
linguas_sk linguas_sl linguas_sr linguas_sv linguas_tr linguas_uk linguas_vi nls test tiff
vim-syntax xinerama}
Installed versions: 2.20.1-r1(2){tbz2}(08:06:56 PM 06/16/2010)(jpeg -aqua -cups -debug
-doc -jpeg2k -test -tiff -vim-syntax -xinerama)



Portage 2.1.8.3 (selinux/2007.0/x86/hardened, gcc-4.3.5, glibc-2.11.1-r0, 2.6.32-hardened-r9
i686)
================================================== ===============
System uname: Linux-2.6.32-hardened-r9-i686-AMD_Athlon-TM-_XP_1700+-with-gentoo-2.0.1
Timestamp of tree: Mon, 28 Jun 2010 09:45:01 +0000
app-shells/bash: 4.1_p7
dev-lang/python: 2.6.5-r2, 3.1.2-r3
dev-util/cmake: 2.8.1-r2
sys-apps/baselayout: 2.0.1
sys-apps/openrc: 0.6.1-r1
sys-apps/sandbox: 2.2
sys-devel/autoconf: 2.65-r1
sys-devel/automake: 1.8.5-r4, 1.11.1
sys-devel/binutils: 2.20.1-r1
sys-devel/gcc: 4.3.5
sys-devel/gcc-config: 1.4.1
sys-devel/libtool: 2.2.10
virtual/os-headers: 2.6.34
ACCEPT_KEYWORDS="x86 ~x86"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/share/X11/xkb"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf
/etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests buildpkg distlocks fixpackages loadpolicy news parallel-fetch
protect-owned sandbox selinux sesandbox sfperms strict unmerge-logs unmerge-orphans userfetch"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
MAKEOPTS="-j2"
USE="X acpi alsa berkdb cairo cli cracklib crypt curl cxx dri flac fortran gnutls gtk hal
hardened iconv libsamplerate mad modules mudflap ncurses nls nptl openmp pam pcre perl pic pppd
python readline reflection secure-delete selinux session spl ssl tcpd x86 xcb xorg zlib"
ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1 emu10k1x ens1370
ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx
via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug
file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route
share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm
authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner
authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter
file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation
rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc"
INPUT_DEVICES="keyboard mouse" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780
lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LINGUAS="hu en" RUBY_TARGETS="ruby18" USERLAND="GNU"
VIDEO_CARDS="radeon" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p
iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LC_ALL, PORTAGE_COMPRESS,
PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS



As you can see, I have a hardened system,
but on the gentoo-hardened list, the guys
doesn't have problems with 2D.

I also tried the relevant radeon driver options
in xorg.conf, but didn't help.

So, thank you all for your patience.
(Right now, I'm upgrading gcc and then
have an emerge -e world at night just to
be sure)

Regards,
bendeguz
 
Old 06-29-2010, 12:42 AM
 
Default slow x

On Mon, Jun 28, 2010 at 09:26:13PM +0200, mailinglists00@gmail.com wrote

> My x is a bit slow. Lets say I have a minimized web browser with a
> page with pictures and text. If I maximize it, the drawing of the
> page and the widgets doesn't happen instantly, but it takes a moment.

Is this for all X apps, or just Firefox. If it's just text-rendering,
try compiling Firefox with "moznopango" flag , either in /etc/make.conf
or /etc/package.use. Note that this may disable non-English fonts.

> I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
> and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.

Is that 512MB the video card or your system ram? If it's 512MB system
ram, that's probably your problem right there. Firefox will strain your
system just by itself. Firefox is getting too bloated for its own good.
SQL database and spell-check built in... what was the old joke about
Mozilla 0.9... about:kitchen sink. Firefox is a mediocre operating
system that lacks a lightweight web-browser.

--
Walter Dnes <waltdnes@waltdnes.org>
 
Old 06-29-2010, 02:13 PM
Paul Hartman
 
Default slow x

On Mon, Jun 28, 2010 at 2:26 PM, <mailinglists00@gmail.com> wrote:
> hi all!
>
> My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
> web browser with a page with pictures and text.
> If I maximize it, the drawing of the page and
> the widgets doesn't happen instantly, but it
> takes a moment.
> I tried ubuntu livecd, and this test was much
> faster, I didn't recognize any problem.
> dri is working, I tried playing openarena, so
> I think my x is configured correctly, maybe it's
> some kind of kernel or USE flag problem.
> Any of you experienced similap problem?
>
> Where should I put emerge --info output? Here or
> pastebin?
>
> I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
> and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.

Maybe try to set "AccelMethod" "EXA" in your xorg.conf (radeon
section) and then restart X
 
Old 06-29-2010, 02:21 PM
 
Default slow x

On Mon, Jun 28, 2010 at 08:42:49PM -0400, waltdnes@waltdnes.org wrote:
> On Mon, Jun 28, 2010 at 09:26:13PM +0200, mailinglists00@gmail.com wrote
>
> > My x is a bit slow. Lets say I have a minimized web browser with a
> > page with pictures and text. If I maximize it, the drawing of the
> > page and the widgets doesn't happen instantly, but it takes a moment.
>
> Is this for all X apps, or just Firefox. If it's just text-rendering,
> try compiling Firefox with "moznopango" flag , either in /etc/make.conf
> or /etc/package.use. Note that this may disable non-English fonts.
>
> > I have a radeon 7500 , 512MB of RAM, 1,5GHz AMD
> > and fluxbox, 1.6.5-r1 x server.
>
> Is that 512MB the video card or your system ram? If it's 512MB system
> ram, that's probably your problem right there. Firefox will strain your
> system just by itself. Firefox is getting too bloated for its own good.
> SQL database and spell-check built in... what was the old joke about
> Mozilla 0.9... about:kitchen sink. Firefox is a mediocre operating
> system that lacks a lightweight web-browser.
>
> --
> Walter Dnes <waltdnes@waltdnes.org>
>


I don't use firefox.
512MB is my system RAM, but I'm sure it's not the problem.
I have this problem with different applications, even with
epdfview.
I'm using webkit-gtk based browsers (midori, surf, uzbl).
The only app. which is drawn back instantly is xterm

So, it must be some configuration or build issue, because
of ubuntu livecd (it is working fast). I guess if it's
working fine from cd, it should work as well from hard drive.

Thanks,
bendeguz
 
Old 06-29-2010, 02:23 PM
Alex Schuster
 
Default slow x

mailinglists00@gmail.com wrote:

> My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
> web browser with a page with pictures and text.
> If I maximize it, the drawing of the page and
> the widgets doesn't happen instantly, but it
> takes a moment.

Is there disk activity when this happens?

Wonko
 
Old 06-29-2010, 09:11 PM
 
Default slow x

On Tue, Jun 29, 2010 at 04:23:11PM +0200, Alex Schuster wrote:
> mailinglists00@gmail.com wrote:
>
> > My x is a bit slow. Lets say I have a minimized
> > web browser with a page with pictures and text.
> > If I maximize it, the drawing of the page and
> > the widgets doesn't happen instantly, but it
> > takes a moment.
>
> Is there disk activity when this happens?
>
> Wonko
>

Well, I guess not. But I will examine it.
The system doesn't use swap, I don't use
memory consuming applications.
 

Thread Tools




All times are GMT. The time now is 10:28 AM.

VBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2007, Crawlability, Inc.
Copyright 2007 - 2008, www.linux-archive.org