Linux Archive

Linux Archive (http://www.linux-archive.org/)
-   Gentoo Development (http://www.linux-archive.org/gentoo-development/)
-   -   OpenRC + Bridge + Tap not working as expected? (http://www.linux-archive.org/gentoo-development/248872-openrc-bridge-tap-not-working-expected.html)

Ed W 02-19-2009 06:20 PM

OpenRC + Bridge + Tap not working as expected?
 
Hi, I am using openrc 0.4.2 and trying to setup a bridge for use with
openvpn. Starting the bridge (/etc/init.d/br0 start) doesn't seem to be
correctly bringing up the dependent interfaces (should it?)

When I try and bring up my bridge I get only this:

# /etc/init.d/br0 start
* Bringing up interface br0
* Destroying bridge br0...
* Removing port eth0... [ ok ]
[ ok ]
* Creating bridge br0...
* Adding ports to br0
* eth0... [ ok ]
* tap0...SIOCGIFFLAGS: No such device
SIOCGIFFLAGS: No such device
interface tap0 does not exist!
SIOCGIFFLAGS: No such device
[ !! ]
* ERROR: net.br0 failed to start

then I check:

#ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:21:19:09:8d
inet6 addr: fe80::21b:21ff:fe19:98d/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:9717 errors:4 dropped:0 overruns:0 frame:2
TX packets:5923 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1326386 (1.2 MiB) TX bytes:1079556 (1.0 MiB)
Base address:0xa000 Memory:e9020000-e9040000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:4243 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4243 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:570436 (557.0 KiB) TX bytes:570436 (557.0 KiB)

(Curious eth0 is up... Lets try and stop it)
#/etc/init.d/net.eth0 stop

* WARNING: net.eth0 is already stopped


If I simply start the tap0 and eth0 interfaces deliberately first then
everything runs fine. My understanding though is that the bridge should
bring up dependent interfaces?

Config in /etc/conf.d/net

config_eth0=( "null" )
tuntap_tap0="tap"
config_tap0=( "0.0.0.0 promisc" )
bridge_br0="eth0 tap0"
config_br0=( "192.168.105.4/24" )
routes_br0=( "default via 192.168.105.254" )
# Make the bridge depend on tap0 / eth0
RC_NEED_br0="net.eth0 net.tap0"


Any suggestions on how to fix?

Thanks

Ed W

Josh Saddler 02-19-2009 07:16 PM

OpenRC + Bridge + Tap not working as expected?
 
This list is not a user support list. Please see the gentoo-user ML. You
may also want to check http://forums.gentoo.org to see if anyone else
has had the issue.


All times are GMT. The time now is 07:39 AM.

VBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2007, Crawlability, Inc.