FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read
» Video Reviews

» Linux Archive

Linux-archive is a website aiming to archive linux email lists and to make them easily accessible for linux users/developers.


» Sponsor

» Partners

» Sponsor

Go Back   Linux Archive > Gentoo > Gentoo Desktop

 
 
LinkBack Thread Tools
 
Old 09-06-2008, 11:20 AM
 
Default xorg-server 1.5 and mesa 7.1

On Saturday 06 September 2008 10:20:11 Donnie Berkholz wrote:
> I've just added xorg-server 1.5 and mesa 7.1 to the tree as ~arch. They
> will be part of the X.Org 7.4 release to come out shortly, along with a
> number of other libraries and such that I've recently bumped.
>
> Please test them and report any bugs you come across, along with `emerge
> --info`, /var/log/Xorg.0.log and /etc/X11/xorg.conf.
well...it seems it needs some work since it doesn't compile. It fails like
this:
P -MF .deps/colormap.Tpo -c -o colormap.lo colormap.c
../libtool: line 834: X--tag=CC: command not found
../libtool: line 834: X--tag=CC: command not found
../libtool: line 867: libtool: ignoring unknown tag : command not found
../libtool: line 867: libtool: ignoring unknown tag : command not found
../libtool: line 834: X--mode=compile: command not found
../libtool: line 834: X--mode=compile: command not found
../libtool: line 1001: *** Warning: inferring the mode of operation is
deprecated.: command not found
../libtool: line 1001: *** Warning: inferring the mode of operation is
deprecated.: command not found
../libtool: line 1002: *** Future versions of Libtool will require --mode=MODE
be specified.: command not found
../libtool: line 1002: *** Future versions of Libtool will require --mode=MODE
be specified.: command not found
../libtool: line 1145: Xx86_64-pc-linux-gnu-gcc: command not found
../libtool: line 1145: Xx86_64-pc-linux-gnu-gcc: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAVE_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAVE_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-I.: command not found
../libtool: line 1145: X-I.: command not found
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-DHAVE_DIX_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAVE_DIX_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-Wall: command not found
../libtool: line 1145: X-Wall: command not found
../libtool: line 1145: X-Wpointer-arith: command not found
../libtool: line 1145: X-Wpointer-arith: command not found
../libtool: line 1145: X-Wstrict-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wstrict-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-declarations: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-declarations: command not found
../libtool: line 1145: X-Wnested-externs: command not found
../libtool: line 1145: X-Wnested-externs: command not found
../libtool: line 1145: X-fno-strict-aliasing: command not found
../libtool: line 1145: X-fno-strict-aliasing: command not found
../libtool: line 1145: X-D_BSD_SOURCE: command not found
../libtool: line 1145: X-D_BSD_SOURCE: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_FCHOWN: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_FCHOWN: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_STICKY_DIR_BIT: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_STICKY_DIR_BIT: command not found
../libtool: line 1145: X-DDBUS_API_SUBJECT_TO_CHANGE: command not found
../libtool: line 1145: X-DDBUS_API_SUBJECT_TO_CHANGE: command not found
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/freetype2: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/freetype2: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/pixman-1: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/pixman-1: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/hal: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/hal: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/dbus-1.0: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/dbus-1.0: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/lib64/dbus-1.0/include: No such file or
directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/lib64/dbus-1.0/include: No such file or
directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/kerberos/include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/kerberos/include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../composite: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../composite: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../damageext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../damageext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../xfixes: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../xfixes: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../mi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../mi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/shadow: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/shadow: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/damage: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/damage: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../render: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../render: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../randr: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../randr: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../fb: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../fb: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_NAME="The X.Org Foundation": command not
found
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_NAME="The X.Org Foundation": command not
found
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_RELEASE=(((1) * 10000000) + ((5) * 100000) +
((0) * 1000) + 0): command not found
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_RELEASE=(((1) * 10000000) + ((5) * 100000) +
((0) * 1000) + 0): command not found
../libtool: line 1145: X-march=athlon64: command not found
../libtool: line 1145: X-march=athlon64: command not found
../libtool: line 1145: X-O2: command not found
../libtool: line 1145: X-O2: command not found
../libtool: line 1145: X-pipe: command not found
../libtool: line 1145: X-pipe: command not found
../libtool: line 1145: X-MT: command not found
../libtool: line 1145: X-MT: command not found
../libtool: line 1145: Xatom.lo: command not found
../libtool: line 1145: Xcolormap.lo: command not found
../libtool: line 1145: X-MD: command not found
../libtool: line 1145: X-MD: command not found
../libtool: line 1145: X-MP: command not found
../libtool: line 1145: X-MP: command not found
../libtool: line 1145: X-MF: command not found
../libtool: line 1145: X-MF: command not found
../libtool: line 1145: X.deps/atom.Tpo: No such file or directory
../libtool: line 1145: X.deps/colormap.Tpo: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-c: command not found
../libtool: line 1145: X-c: command not found
../libtool: line 1197: Xatom.lo: command not found
../libtool: line 1197: Xcolormap.lo: command not found
../libtool: line 1202: libtool: compile: cannot determine name of library
object from `': command not found
../libtool: line 1202: libtool: compile: cannot determine name of library
object from `': command not found
make[2]: *** [atom.lo] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
make[2]: *** [colormap.lo] Error 1

I'm using [2] x86_64-pc-linux-gnu-4.2.4 *
 
Old 09-06-2008, 11:53 AM
Tony Clark
 
Default xorg-server 1.5 and mesa 7.1

cuciferus@gmail.com wrote:

On Saturday 06 September 2008 10:20:11 Donnie Berkholz wrote:

I've just added xorg-server 1.5 and mesa 7.1 to the tree as ~arch. They
will be part of the X.Org 7.4 release to come out shortly, along with a
number of other libraries and such that I've recently bumped.

Please test them and report any bugs you come across, along with `emerge
--info`, /var/log/Xorg.0.log and /etc/X11/xorg.conf.
well...it seems it needs some work since it doesn't compile. It fails like
this:

P -MF .deps/colormap.Tpo -c -o colormap.lo colormap.c
../libtool: line 834: X--tag=CC: command not found
../libtool: line 834: X--tag=CC: command not found
../libtool: line 867: libtool: ignoring unknown tag : command not found
../libtool: line 867: libtool: ignoring unknown tag : command not found
../libtool: line 834: X--mode=compile: command not found
../libtool: line 834: X--mode=compile: command not found
../libtool: line 1001: *** Warning: inferring the mode of operation is
deprecated.: command not found
../libtool: line 1001: *** Warning: inferring the mode of operation is
deprecated.: command not found
../libtool: line 1002: *** Future versions of Libtool will require --mode=MODE
be specified.: command not found
../libtool: line 1002: *** Future versions of Libtool will require --mode=MODE
be specified.: command not found

../libtool: line 1145: Xx86_64-pc-linux-gnu-gcc: command not found
../libtool: line 1145: Xx86_64-pc-linux-gnu-gcc: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAVE_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAVE_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-I.: command not found
../libtool: line 1145: X-I.: command not found
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-DHAVE_DIX_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAVE_DIX_CONFIG_H: command not found
../libtool: line 1145: X-Wall: command not found
../libtool: line 1145: X-Wall: command not found
../libtool: line 1145: X-Wpointer-arith: command not found
../libtool: line 1145: X-Wpointer-arith: command not found
../libtool: line 1145: X-Wstrict-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wstrict-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-prototypes: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-declarations: command not found
../libtool: line 1145: X-Wmissing-declarations: command not found
../libtool: line 1145: X-Wnested-externs: command not found
../libtool: line 1145: X-Wnested-externs: command not found
../libtool: line 1145: X-fno-strict-aliasing: command not found
../libtool: line 1145: X-fno-strict-aliasing: command not found
../libtool: line 1145: X-D_BSD_SOURCE: command not found
../libtool: line 1145: X-D_BSD_SOURCE: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_FCHOWN: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_FCHOWN: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_STICKY_DIR_BIT: command not found
../libtool: line 1145: X-DHAS_STICKY_DIR_BIT: command not found
../libtool: line 1145: X-DDBUS_API_SUBJECT_TO_CHANGE: command not found
../libtool: line 1145: X-DDBUS_API_SUBJECT_TO_CHANGE: command not found
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/freetype2: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/freetype2: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/pixman-1: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/pixman-1: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/hal: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/hal: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/dbus-1.0: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/include/dbus-1.0: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/lib64/dbus-1.0/include: No such file or
directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/lib64/dbus-1.0/include: No such file or
directory

../libtool: line 1145: X-I/usr/kerberos/include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I/usr/kerberos/include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../include: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../composite: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../composite: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../damageext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../damageext: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../xfixes: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../xfixes: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../Xi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../mi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../mi: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/shadow: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/shadow: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/damage: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../miext/damage: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../render: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../render: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../randr: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../randr: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../fb: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-I../fb: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_NAME="The X.Org Foundation": command not
found
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_NAME="The X.Org Foundation": command not
found
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_RELEASE=(((1) * 10000000) + ((5) * 100000) +
((0) * 1000) + 0): command not found
../libtool: line 1145: X-DVENDOR_RELEASE=(((1) * 10000000) + ((5) * 100000) +
((0) * 1000) + 0): command not found

../libtool: line 1145: X-march=athlon64: command not found
../libtool: line 1145: X-march=athlon64: command not found
../libtool: line 1145: X-O2: command not found
../libtool: line 1145: X-O2: command not found
../libtool: line 1145: X-pipe: command not found
../libtool: line 1145: X-pipe: command not found
../libtool: line 1145: X-MT: command not found
../libtool: line 1145: X-MT: command not found
../libtool: line 1145: Xatom.lo: command not found
../libtool: line 1145: Xcolormap.lo: command not found
../libtool: line 1145: X-MD: command not found
../libtool: line 1145: X-MD: command not found
../libtool: line 1145: X-MP: command not found
../libtool: line 1145: X-MP: command not found
../libtool: line 1145: X-MF: command not found
../libtool: line 1145: X-MF: command not found
../libtool: line 1145: X.deps/atom.Tpo: No such file or directory
../libtool: line 1145: X.deps/colormap.Tpo: No such file or directory
../libtool: line 1145: X-c: command not found
../libtool: line 1145: X-c: command not found
../libtool: line 1197: Xatom.lo: command not found
../libtool: line 1197: Xcolormap.lo: command not found
../libtool: line 1202: libtool: compile: cannot determine name of library
object from `': command not found
../libtool: line 1202: libtool: compile: cannot determine name of library
object from `': command not found

make[2]: *** [atom.lo] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
make[2]: *** [colormap.lo] Error 1

I'm using [2] x86_64-pc-linux-gnu-4.2.4 *

Compiles fine for my using gcc-4.3.1 x86. I see only 1 minor thing and
is an issue anyway.


no(II) LoadModule: "type1"

(WW) Warning, couldn't open module type1
(II) UnloadModule: "type1"
(EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)t sure it

tony
 
Old 09-07-2008, 06:00 AM
 
Default xorg-server 1.5 and mesa 7.1

On Saturday 06 September 2008 14:53:42 Tony Clark wrote:
> cuciferus@gmail.com wrote:
> > On Saturday 06 September 2008 10:20:11 Donnie Berkholz wrote:
> >> I've just added xorg-server 1.5 and mesa 7.1 to the tree as ~arch. They
> >> will be part of the X.Org 7.4 release to come out shortly, along with a
> >> number of other libraries and such that I've recently bumped.
> >>
> >> Please test them and report any bugs you come across, along with `emerge
> >> --info`, /var/log/Xorg.0.log and /etc/X11/xorg.conf.
> >
> > well...it seems it needs some work since it doesn't compile. It fails
> > like this:
<snip long error message>
> > I'm using [2] x86_64-pc-linux-gnu-4.2.4 *
>
> Compiles fine for my using gcc-4.3.1 x86. I see only 1 minor thing and
> is an issue anyway.
>
> no(II) LoadModule: "type1"
>
> (WW) Warning, couldn't open module type1
> (II) UnloadModule: "type1"
> (EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)t sure
>
> tony
Yeah..well migrating to 4.3.1 did compiled it on 64 also. My errors are as
follows:
(EE) Failed to load module "xtrap" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "record" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "evdev" (module does not exist, 0)
(EE) No input driver matching `evdev'
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed
(EE) Failed to load module "evdev" (module does not exist, 0)
(EE) No input driver matching `evdev'
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed

I don't have an evdev device, never did...
As for the rest I don't remeber having them
 
Old 09-07-2008, 10:01 AM
Duncan
 
Default xorg-server 1.5 and mesa 7.1

cuciferus@gmail.com posted 200809070900.39627.cuciferus@gmail.com,
excerpted below, on Sun, 07 Sep 2008 09:00:39 +0300:

> Yeah..well migrating to 4.3.1 did compiled it on 64 also. My errors are
> as follows:
> (EE) Failed to load module "xtrap" (module does not exist, 0) (EE)
> Failed to load module "record" (module does not exist, 0) (EE) Failed to
> load module "type1" (module does not exist, 0) (EE) Failed to load
> module "evdev" (module does not exist, 0) (EE) No input driver matching
> `evdev' (EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (EE) Failed to
> load module "evdev" (module does not exist, 0) (EE) No input driver
> matching `evdev' (EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed
>
> I don't have an evdev device, never did... As for the rest I don't
> remeber having them

Compiled fine here, too...

FWIW, evdev is the new "hotpluggable" (in cooperation with hal) InputDev
device, replacing both mouse and kbd/keyboard input-devs. The problem is
that the migration routines are still rather broken, so for now it's
likely best to keep your kbd and mouse drivers, particularly if they have
additional options and etc configured. Eventually, you'll configure
(IIRC) *.fdi files instead, for hotpluggable input. See the following
URL for some detail (I was looking at this yesterday and found it then):

http://who-t.blogspot.com/2008/07/input-configuration-in-nutshell.html

If you try it and do have additional config options, mouse speed and/or
an "Internet" keyboard with additional keys, for instance, as the link
above suggests, you'll likely need to google the correct *.fdi config to
use, at the moment.

The other modules you probably didn't merge, but are calling for them in
your xorg.conf. Unless you are doing something special that requires
them, you likely don't need them, as I don't seem to have most of those
here, but don't have the errors either as I don't have them in
xorg.conf. You can take a look at what's actually installed at
/usr/lib(64)/xorg/modules/, particularly the extensions and fonts subdirs.

FWIW, no problems of this sort here, but I ran into another one, which
I'll post separately.

--
Duncan - List replies preferred. No HTML msgs.
"Every nonfree program has a lord, a master --
and if you use the program, he is your master." Richard Stallman
 
Old 09-07-2008, 10:26 AM
Duncan
 
Default xorg-server 1.5 and mesa 7.1

Donnie Berkholz <dberkholz@gentoo.org> posted
20080906072011.GA16219@comet, excerpted below, on Sat, 06 Sep 2008
00:20:11 -0700:

> I've just added xorg-server 1.5 and mesa 7.1 to the tree as ~arch. They
> will be part of the X.Org 7.4 release to come out shortly, along with a
> number of other libraries and such that I've recently bumped.
>
> Please test them and report any bugs you come across, along with `emerge
> --info`, /var/log/Xorg.0.log and /etc/X11/xorg.conf.

I merged and thought everything was fine... right up until I tried to run
pan... but from my research it's going to hit other GTK/GNOME apps too --
but KDE (3.5) doesn't seem to be affected.

Turns out I was hit by the dix/xfs/fixed font bug, which Fedora folks
seem to have already hit, so a Google gave me enough to go on to fix it.

You'll almost certainly want to apply the patch (from upstream) that can
be found on fedora's bugzi, along with the details of the problem, here:

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=430416

Alternatively, and you may wish to do this anyway, elog a warning
suggesting people disable (remove from their runlevels, and unmerge after
testing) xfs (X font server, not the filesystem) unless they really know
what they are doing with it. The problem manifests as an X <> xfs
miscommunication when xfs is started before X, tho it works fine if
started after X, and the root (according to the fedora bug) is a bad
update to dix. Thus, disabling xfs "cures" (really, avoids) the problem,
by not starting xfs at startup so it's not running when X starts, thereby
allowing X to use its internal font system. That's what I'm doing now,
as I was only running xfs since that's the way I had it setup long ago.

Either way, there's likely to be a lot of people with almost non-
functional GNOME, pretty much anyone running xfs, according to that bug,
if something isn't done to either patch the issue or warn them to turn
off xfs. Luckily I'm a KDE user here and it wasn't much affected. I
only noticed it when pan wouldn't load, and started spitting BadName
(named color or font does not exist) errors when run from a terminal
window. Of course it's pan I use on the lists (thru gmane), so that
pretty much killed my ability to ask about it here, tho I could have used
the web interface or mailed directly if I had to. Fortunately it didn't
get that far, however, as googling the error turned up the Fedora link
above, and following its advice to turn off xfs effectively avoided
further problems here. Pan's working fine again, thus this post. =:^)

--
Duncan - List replies preferred. No HTML msgs.
"Every nonfree program has a lord, a master --
and if you use the program, he is your master." Richard Stallman
 

Thread Tools




All times are GMT. The time now is 03:04 AM.

VBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2007, Crawlability, Inc.
Copyright 2007 - 2008, www.linux-archive.org