FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read
» Video Reviews

» Linux Archive

Linux-archive is a website aiming to archive linux email lists and to make them easily accessible for linux users/developers.


» Sponsor

» Partners

» Sponsor

Go Back   Linux Archive > Debian > Debian User

 
 
LinkBack Thread Tools
 
Old 08-19-2011, 02:49 PM
Stefan Rutzinger
 
Default backlight control lost after resume - screen black after hibernate

Hello,

I run Wheezy on a quite new sony vaio PCG laptop with GeForce GT 555M
(GF106) and a second intel 2D video card and nouveau FB.


After resume from suspend or hibernate, the backlight control gets lost. I
still can echo and cat to /sys/class/backlight/acpi_video[0,1]/ but it has
no effect. After a fresh boot, everything behaves as expected and e.g.

FN-Brightness keys work well.

This is especially annoying since at hibernate-resume the backlight is
switched _off_ and there is no way to switch it back on anymore. It is
actually off which can be seen when the memory is restored from disk and
the cursor is blinking in the corner, one can see a slight shine at the
edges of the display which disapperas immediately after.


The system however is resumed and working, it can be "shutdown -r now"
'blind' or be accessed by ssh.


There are a lot of descriptions about the backlight not being restored to
the correct value but there is nothing about the /sys/../backlight branch
being without function after resume at all.


Any Ideas?
Stefan


--
To UNSUBSCRIBE, email to debian-user-REQUEST@lists.debian.org
with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org

Archive: alpine.DEB.2.00.1108191606120.23534@valhalla.fs.tu m.de">http://lists.debian.org/alpine.DEB.2.00.1108191606120.23534@valhalla.fs.tu m.de
 
Old 08-19-2011, 08:38 PM
Camaleón
 
Default backlight control lost after resume - screen black after hibernate

On Fri, 19 Aug 2011 16:49:49 +0200, Stefan Rutzinger wrote:

> I run Wheezy on a quite new sony vaio PCG laptop with GeForce GT 555M
> (GF106) and a second intel 2D video card and nouveau FB.
>
> After resume from suspend or hibernate, the backlight control gets lost.
> I still can echo and cat to /sys/class/backlight/acpi_video[0,1]/ but it
> has no effect. After a fresh boot, everything behaves as expected and
> e.g. FN-Brightness keys work well.

(...)

It can be a bug in the nouveau driver, like this:

New: Backlight off after suspend-to-disk on Powerbook
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=31120

or this one:

Brightness stuck to low value after suspend/resume
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=39550

You can:

- Try blacklisting nouveau for hibernating
- Try with another driver (the nvidia closed one)

Greetings,

--
Camaleón


--
To UNSUBSCRIBE, email to debian-user-REQUEST@lists.debian.org
with a subject of "unsubscribe". Trouble? Contact listmaster@lists.debian.org
Archive: pan.2011.08.19.20.38.49@gmail.com">http://lists.debian.org/pan.2011.08.19.20.38.49@gmail.com
 

Thread Tools




All times are GMT. The time now is 02:39 AM.

VBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2007, Crawlability, Inc.
Copyright ©2007 - 2008, www.linux-archive.org