Linux Archive

Linux Archive (http://www.linux-archive.org/)
-   ArchLinux Development (http://www.linux-archive.org/archlinux-development/)
-   -   Xorg-server 1.5RC6 enters testing (http://www.linux-archive.org/archlinux-development/151815-xorg-server-1-5rc6-enters-testing.html)

Jan de Groot 08-31-2008 06:37 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
Xorg-server 1.5RC6 (1.4.99.906) enters tesing. This version of
xorg-server includes input hotplugging using hal, better EXA support and
less memory usage.
Note that this version requires an upgrade of all videodrivers.
All videodrivers shipped with X.Org have been rebuilt to reflect this
change. Nvidia drivers don't seem to need a rebuild, while AMD's
catalyst drivers don't support the new X.Org version. Fglrx users should
not upgrade to this version.

Please give this version of X.Org an extensive test run and report bugs.

Xavier 08-31-2008 11:07 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Sun, Aug 31, 2008 at 8:37 PM, Jan de Groot <jan@jgc.homeip.net> wrote:
> Xorg-server 1.5RC6 (1.4.99.906) enters tesing. This version of
> xorg-server includes input hotplugging using hal, better EXA support and
> less memory usage.
> Note that this version requires an upgrade of all videodrivers.
> All videodrivers shipped with X.Org have been rebuilt to reflect this
> change. Nvidia drivers don't seem to need a rebuild, while AMD's
> catalyst drivers don't support the new X.Org version. Fglrx users should
> not upgrade to this version.
>
> Please give this version of X.Org an extensive test run and report bugs.
>

I don't think any of the following are really bugs, at least they
didn't cause me any troubles, so I am just giving feedbacks here.

1) As reported in FS#11357, Xorg failed to start because of RgbPath
option which is no longer valid.
And this is the main change I saw when I generated a new config with
Xorg -configure.

2) I did not have evdev installed initially, and my keyboard settings
worked fine. I saw a lot of warnings in Xorg.0.log about evdev missing
so I tried to install it.
After that, it seems my keyboard and mouse section in xorg.conf are
ignored, it apparently uses evdev by default.
I simply picked the keyboard layout in gnome gui, but I am not sure
how it selects it, is it equivalent to setxkbmap?
Otherwise the right way to configure it is to edit some hal config file?

3) I am using the intel driver and get a strange warning when running
glxinfo or glxgears :
Failed to initialize TTM buffer manager. Falling back to classic.
And glxgears seems pretty slow.
But I tried an opengl game (bzflags), and it ran amazingly well. I am
pretty sure it ran much better than last time I tried.

I found a report about the same TTM message, except I did not see any crash :
http://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=13922

4) also some new scary intel warnings in the log (repeated twice) :
(WW) intel(0): ESR is 0x00000001, instruction error
(WW) intel(0): Existing errors found in hardware state.

Allan McRae 09-01-2008 12:23 AM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
Jan de Groot wrote:

Xorg-server 1.5RC6 (1.4.99.906) enters tesing. This version of
xorg-server includes input hotplugging using hal, better EXA support and
less memory usage.
Note that this version requires an upgrade of all videodrivers.
All videodrivers shipped with X.Org have been rebuilt to reflect this
change. Nvidia drivers don't seem to need a rebuild, while AMD's
catalyst drivers don't support the new X.Org version. Fglrx users should
not upgrade to this version.

Please give this version of X.Org an extensive test run and report bugs.




After upgrading, X failed to start with a message about libpciaccess.
Installing that fixed the problem... Is this a missing dep somewhere?


Apart from the RgbPath thing, no problems here (although I haven't
looked into my X log file or tried anything with my xorg.conf).


Allan

Jan de Groot 09-01-2008 07:04 AM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Mon, 2008-09-01 at 01:07 +0200, Xavier wrote:
> On Sun, Aug 31, 2008 at 8:37 PM, Jan de Groot <jan@jgc.homeip.net> wrote:
> > Xorg-server 1.5RC6 (1.4.99.906) enters tesing. This version of
> > xorg-server includes input hotplugging using hal, better EXA support and
> > less memory usage.
> > Note that this version requires an upgrade of all videodrivers.
> > All videodrivers shipped with X.Org have been rebuilt to reflect this
> > change. Nvidia drivers don't seem to need a rebuild, while AMD's
> > catalyst drivers don't support the new X.Org version. Fglrx users should
> > not upgrade to this version.
> >
> > Please give this version of X.Org an extensive test run and report bugs.
> >
>
> I don't think any of the following are really bugs, at least they
> didn't cause me any troubles, so I am just giving feedbacks here.
>
> 1) As reported in FS#11357, Xorg failed to start because of RgbPath
> option which is no longer valid.
> And this is the main change I saw when I generated a new config with
> Xorg -configure.

This is something I noticed also. As the error you get is clear about
it, I don't consider it a bug. The xorg-server package ships without a
config, so anything in that file which doesn't work is a configuration
error, not a packaging error.

> 2) I did not have evdev installed initially, and my keyboard settings
> worked fine. I saw a lot of warnings in Xorg.0.log about evdev missing
> so I tried to install it.
> After that, it seems my keyboard and mouse section in xorg.conf are
> ignored, it apparently uses evdev by default.
> I simply picked the keyboard layout in gnome gui, but I am not sure
> how it selects it, is it equivalent to setxkbmap?
> Otherwise the right way to configure it is to edit some hal config file?

Yes, this is configured
from /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/10-x11-input.fdi. Copy it
to /etc/hal/fdi/policy and modify it, or delete the file completely to
disable hotplugging. There seems to be a flag to disable input
hotplugging from xorg.conf, but I don't remember which option it was.

> 3) I am using the intel driver and get a strange warning when running
> glxinfo or glxgears :
> Failed to initialize TTM buffer manager. Falling back to classic.
> And glxgears seems pretty slow.
> But I tried an opengl game (bzflags), and it ran amazingly well. I am
> pretty sure it ran much better than last time I tried.

glxgears is not a benchmark. The reason why you're seeing only 67.500
fps constantly in glxgears is enabling vsync in the intel driver to fix
tearing. This change was done somewhere between mesa 7.1rc3 and 7.1rc4.
I git bisected it and found a commit that enables vsync by default.
Disabling vsync from ~/.drirc will give 700'ish framerates again.

> I found a report about the same TTM message, except I did not see any crash :
> http://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=13922

7.1rc3 drivers can crash with a segfault after giving this message. 7.1
final doesn't segfault anymore. The reason you're seeing this message is
because 7.1 drivers contain TTM code. TTM is deprecated before it was
finished. The mesa drivers support it, but it's not available in libdrm,
the kernel modules and the 2D drivers. That's why you get the message.
Just wait for kernel 2.6.28, mesa 7.2, libdrm 2.4.0 and xf86-video-intel
2.5.0 and we'll have GEM, which is intels alternative for TTM.

> 4) also some new scary intel warnings in the log (repeated twice) :
> (WW) intel(0): ESR is 0x00000001, instruction error
> (WW) intel(0): Existing errors found in hardware state.

Don't know what it does, but there's loads of weird warnings in
Xorg.log, as long as they're warnings and things continue to work,
ignore them :)

Jan de Groot 09-01-2008 07:05 AM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Mon, 2008-09-01 at 10:23 +1000, Allan McRae wrote:
> After upgrading, X failed to start with a message about
> libpciaccess.
> Installing that fixed the problem... Is this a missing dep somewhere?

It's a dependency, so no idea why it was missing from your system.

Xavier 09-02-2008 01:37 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Mon, Sep 1, 2008 at 2:23 AM, Allan McRae <allan@archlinux.org> wrote:
>
> After upgrading, X failed to start with a message about libpciaccess.
> Installing that fixed the problem... Is this a missing dep somewhere?
>

The dep is not missing, so this might be a pacman bug..
http://bugs.archlinux.org/task/11367

To anyone who did not upgrade yet to the latest xorg-server (currently
in testing) :
Please check that when you upgrade, libpciaccess is indeed in the target list.
If anyone sees that it is missing, canceling the operation and running
it again with --debug would be very helpful.

Xavier 09-02-2008 01:37 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Mon, Sep 1, 2008 at 2:23 AM, Allan McRae <allan@archlinux.org> wrote:
>
> After upgrading, X failed to start with a message about libpciaccess.
> Installing that fixed the problem... Is this a missing dep somewhere?
>

The dep is not missing, so this might be a pacman bug..
http://bugs.archlinux.org/task/11367

To anyone who did not upgrade yet to the latest xorg-server (currently
in testing) :
Please check that when you upgrade, libpciaccess is indeed in the target list.
If anyone sees that it is missing, canceling the operation and running
it again with --debug would be very helpful.
_______________________________________________
pacman-dev mailing list
pacman-dev@archlinux.org
http://archlinux.org/mailman/listinfo/pacman-dev

Xavier 09-02-2008 03:01 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Tue, Sep 2, 2008 at 3:37 PM, Xavier <shiningxc@gmail.com> wrote:
> On Mon, Sep 1, 2008 at 2:23 AM, Allan McRae <allan@archlinux.org> wrote:
>>
>> After upgrading, X failed to start with a message about libpciaccess.
>> Installing that fixed the problem... Is this a missing dep somewhere?
>>
>
> The dep is not missing, so this might be a pacman bug..
> http://bugs.archlinux.org/task/11367
>
> To anyone who did not upgrade yet to the latest xorg-server (currently
> in testing) :
> Please check that when you upgrade, libpciaccess is indeed in the target list.
> If anyone sees that it is missing, canceling the operation and running
> it again with --debug would be very helpful.
>

And just for clarification, this looks like a very special bug which
appears only under some special circumstances. That is why it is very
difficult to reproduce. And that is why I had to ask everyone if they
can check whether it is reproducible on their system.

In other words, it will go fine for most people. We are only
interested by the few cases where it does not go fine :)
_______________________________________________
pacman-dev mailing list
pacman-dev@archlinux.org
http://archlinux.org/mailman/listinfo/pacman-dev

Xavier 09-02-2008 03:01 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Tue, Sep 2, 2008 at 3:37 PM, Xavier <shiningxc@gmail.com> wrote:
> On Mon, Sep 1, 2008 at 2:23 AM, Allan McRae <allan@archlinux.org> wrote:
>>
>> After upgrading, X failed to start with a message about libpciaccess.
>> Installing that fixed the problem... Is this a missing dep somewhere?
>>
>
> The dep is not missing, so this might be a pacman bug..
> http://bugs.archlinux.org/task/11367
>
> To anyone who did not upgrade yet to the latest xorg-server (currently
> in testing) :
> Please check that when you upgrade, libpciaccess is indeed in the target list.
> If anyone sees that it is missing, canceling the operation and running
> it again with --debug would be very helpful.
>

And just for clarification, this looks like a very special bug which
appears only under some special circumstances. That is why it is very
difficult to reproduce. And that is why I had to ask everyone if they
can check whether it is reproducible on their system.

In other words, it will go fine for most people. We are only
interested by the few cases where it does not go fine :)

Xavier 09-02-2008 03:37 PM

Xorg-server 1.5RC6 enters testing
 
On Tue, Sep 2, 2008 at 5:01 PM, Xavier <shiningxc@gmail.com> wrote:
>
> And just for clarification, this looks like a very special bug which
> appears only under some special circumstances. That is why it is very
> difficult to reproduce. And that is why I had to ask everyone if they
> can check whether it is reproducible on their system.
>
> In other words, it will go fine for most people. We are only
> interested by the few cases where it does not go fine :)
>

Ok, I think you can forget about this problem, it is likely just an
user (developer?) mistake which was already made before :
http://archlinux.org/pipermail/pacman-dev/2008-March/011491.html

That is, don't use the -d flag which skips all the dependency
checking, otherwise you are asking for troubles.
_______________________________________________
pacman-dev mailing list
pacman-dev@archlinux.org
http://archlinux.org/mailman/listinfo/pacman-dev


All times are GMT. The time now is 06:43 AM.

VBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2007, Crawlability, Inc.